Wiejski garnek z ziemniakami i kiełbasą to pyszne i sycące danie, które sprawdzi się na domowy obiad. Boczek, kiełbasa, ziemniaki i warzywa skąpane w śmietanie to zestawienie, które zazwyczaj każdemu smakuje i przekona do siebie nawet największego niejadka. Danie powstaje z kilku niewyszukanych składników, które zazwyczaj każdy ma w domu, albo są do kupienia w każdym sklepie, więc nie trzeba ganiać po różnych marketach, bo czegoś się nie dostanie.
A może jakoś inaczej?
Do przygotowania takiego wiejskiego garnka możecie dodać również inne składniki, które macie w lodówce: pieczarki, paprykę, czosnek czy kalarepę. Możecie również dołożyć więcej ziół i przypraw, w zależności jak lubicie.
Składniki na wiejski garnek z ziemniakami (około 4 porcje):
- 2 pętka kiełbasy np. śląskiej
- 200 g boczku wędzonego
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- średniej wielkości marchew
- ćwiartka białej kapusty
- mały pęczek koperku
- 200 ml śmietany 30%
- przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek staropolski, sól, pieprz czarny
Przygotowanie
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niezbyt drobną kostkę. Wrzuć je na dużą patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i podsmaż przez kilka minut, aż zaczną się rumienić. Kapustę drobno poszatkuj, a marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki. Oba warzywa rzuć do ziemniaków, dodaj pół szklanki wody i wymieszaj. Warzywa duś pod przykryciem około 10 minut.
Boczek pokrój w paski i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Jeśli jest tłusty, możesz go smażyć bez dodatku tłuszczu, jeśli jest w nim więcej mięsa, to dodaj na patelnię trochę oleju lub smalcu. Kiedy boczek zacznie się wytapiać, dorzuć do niego kiełbasę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Całość smaż do zarumienienia.
Boczek z kiełbasą i cebulą dodaj to warzyw i wymieszaj. Na patelnię wlej również śmietanę, dodaj posiekany koperek i przyprawy. Całość duś bez przykrycia jeszcze około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, a śmietana zgęstnieje.
Zostaw odpowiedź