Smażona cukinia panierowana to banalnie prosta i szybka do zrobienia przekąska, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy na kolację. Najlepiej smakuje ciepła, od razu po usmażeniu, ale na zimno też nie jest zła. Jeśli tak jak ja lubicie cukinię, to z pewnością będziecie zachwyceni takim nieskomplikowanym i pysznym daniem.
Z czym podać smażoną cukinię panierowaną?
Moim ulubionym daniem z dzieciństwa był świeży chleb posmarowany masłem i właśnie cukinia panierowana ułożona na wierzchu. Dzisiaj już raczej nie spożywam masła, więc cukinię zazwyczaj podaję z jakimś lekkim sosem na zimno, np. czosnkowym lub tzatziki.
Smażona cukinia świetnie sprawdzi się jako dodatek do letniego obiadu np. jajka sadzonego i młodych ziemniaczków z koperkiem.
Składniki na smażoną cukinię panierowaną:
- 2 młode, niewielkie cukinie
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Cukinie myjemy, odcinamy im końcówki i kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Jajka wbijamy do miseczki, posypujemy solą i pieprzem i roztrzepujemy widelcem lub za pomocą rózgi kuchennej. Plastry cukinii obtaczamy z obu stron najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.
Na patelnię wlewamy olej, tak aby utworzyć na dnie warstwę około 1 cm. Olej rozgrzewamy i kładziemy na nim cukinię. Plastry obsmażamy z obu stron po około 2 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zobacz inne przepisy na dania z cukinią:
Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad
Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami
Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis
Najprostsze placki z cukinii
Najlepszy pasztet z cukinii
Zostaw odpowiedź