Mizeria ze śmietaną

Mizeria ze śmietaną
Mizeria ze śmietaną

Mizeria ze śmietaną to klasyczna surówka z ogórków, która często gości na naszych stołach. Jest idealnym dodatkiem do obiadu składającego się z ziemniaków i mięsa albo jajka sadzonego.

 

Składniki na mizerię ze śmietaną:

  • 0,5 kg ogórków (najlepiej gruntowe, ale szklarniowe też mogą być)
  • mała cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12%
  • sól

Przygotowanie

Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która utworzy się z posolonych ogórków. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Składniki dodajemy do ogórków. Wlewamy śmietanę i mieszamy dokładnie.

Mizeria ze śmietaną
Mizeria ze śmietaną

Zobacz inne przepisy na pyszne surówki do obiadu:

Surówka Barowa Z Białej Kapusty

Surówka Z Kapusty Pekińskiej Z Marchewką I Ogórkiem

Surówka Z Kapusty Pekińskiej I Marchewki

Szybka Zielona Surówka Z Ogórka I Cukinii

Mizeria Po Kaszubsku

Surówka Z Marchwi I Ogórków Kiszonych