Pierś z kurczaka z porem w sosie curry to błyskawiczne i bardzo pyszne danie na obiad dla wielbicieli orientalnych smaków. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.
Składniki na pierś z kurczaka z porem w sosie curry:
- podwójna pierś z kurczaka
- biała część pora
- 250 ml śmietany 30%
- czubata łyżeczka curry, kurkuma, zioła prowansalskie
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
Przygotowanie
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę sporej wielkości, oprószamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie pora kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka, a na niego pora. Do śmietany dodajemy curry, kurkumę i zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy kurczaka. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Zostaw odpowiedź