Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i kukurydzy to smaczny i kolorowy dodatek do obiadu, pieczonych mięs, wędlin czy karkówki z grilla. Jest szybka i prosta do zrobienia, a do tego zdrowa i lekka. Zimą będzie stanowić solidną dawkę warzyw i zawartych w nich witamin i mikroelementów. Czego można chcieć więcej od surówki? Polecam!
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej, pomidora i kukurydzy:
-
- mała kapusta pekińska lub pół dużej
-
- 200 g pomidorów koktajlowych
-
- 2 papryki konserwowe
-
- mała puszka kukurydzy
-
- mała cebula czerwona
-
- 2 łyżki oleju lub oliwy
-
- łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i zasypujemy pół łyżeczki soli. Kapustę z solą ugniatamy przez chwilę ręką i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie kukurydzę odsączamy z zalewy, paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, a pomidorki przekrawamy na pół. Do miski z kapustą dodajemy resztę warzyw, wlewamy ocet i olej, oraz doprawiamy szczyptą pieprzu. Całość mieszamy dokładnie. Surówkę można podawać od razu. W lodówce przechowujemy do około 2 dni.
Zobacz inne przepisy na surówki z kapusty pekińskiej:
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i ogórkiem
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Surówka z kapusty pekińskiej, cukinii i pomarańczy (121 kcal)
Surówka z kapusty pekińskiej
Colesław z kapusty pekińskiej
Zostaw odpowiedź