Tosty z mozzarellą, pesto i pomidorem to pyszne zapiekanki z piekarnika, które robi się bardzo szybko, a smakują wyśmienicie. Jeśli macie ochotę na śródziemnomorską przekąskę bez mięsa, to coś akurat dla was. Tosty sprawdzą się zarówno na kolację czy śniadanie na ciepło, jak i na spotkaniu ze znajomymi.
Jeśli korzystacie z gotowego pesto, to przygotujecie je w 5 minut (nie licząc czasu pieczenia w piekarniku). Wystarczy tylko chleb posmarować pesto i ułożyć na nim plastry pomidora i mozzarelli. Ja natomiast zawsze robię większą jego ilość, porcjuję, zamrażam i potem mam jak znalazł do różnych potraw.
Składniki na tosty z mozzarellą, pesto i pomidorem (4 porcje):
- 8 kromek chleba tostowego (dałam pełnoziarnisty)
- duży pomidor
- 2 duże kulki mozzarelli w zalewie
- po łyżeczce zielonego pesto na każdą kromkę (może być gotowe lub zrobione z poniższego przepisu)
Zielone pesto:
- pęczek natki pietruszki
- 2 garście świeżych liści bazylii
- garść rukoli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- 50 g słonecznika
- sól, pieprz
Przygotowanie
Przygotowujemy pesto. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do misy blendera razem z rukolą i bazylią. Dodajemy oliwę, czosnek, sok z cytryny, słonecznik, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę.
Kromki chleba tostowego układamy na blaszce i rozsmarowujemy na nich pesto (nadmiar pesto można zamrozić i wykorzystać do innej potrawy). Układamy plastry pomidora i mozzarelli.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 15 minut. Podajemy na ciepło od razu po upieczeniu.
Zobacz inne przepisy na dania z pesto:
Makaron z fasolką szparagową i pesto z jarmużu
Ryba w warzywach zapiekana z ziołowym pesto
Makaron z pesto brokułowo-pietruszkowym i łososiem
Makaron z pesto bazyliowym
Sałatka z tortellini i pieczoną papryką (242 kcal)
Zostaw odpowiedź