Frittata z piekarnika – doskonały pomysł na śniadanie

Frittata z piekarnika
Frittata z piekarnika

Frittata z piekarnika z szynką, warzywami i serem żółtym jest świetnym pomysłem na sycące i smaczne śniadanie dla całej rodziny. Danie jest bardzo podobne do omletu, choć łatwiejsze do przygotowania, gdyż nie trzeba stać przy kuchenne i pilnować stopnia wysmażenia, ani wykonywać przeróżnych akrobacji, żeby przełożyć go na drugą stronę. Frittatę wystarczy włożyć do piekarnika i poczekać, aż się upieczenie.

Składniki na frittatę z piekarnika:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół papryka czerwona
  • 4 plasterki szynki
  • pomidor
  • pęczek szczypiorku
  • 150 g żółtego sera
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, oregano, suszone pomidory
  • łyżeczka masła do wysmarowania naczynia

Przygotowanie

Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy mąkę, mleko, przyprawy i zioła. Całość krótko miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Szynkę, paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do masy jajecznej i mieszamy ze sobą. Całość wylewamy do natłuszczonej formy do zapiekania (może to być blaszka, naczynie żaroodporne czy patelnia, którą można włożyć do piekarnika). Wierzch posypujemy startym serem żółtym. Frittatę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut, aż masa się zetnie.

Frittata z piekarnika
Frittata z piekarnika

Zobacz inne pomysły na śniadanie z jajkami w roli głównej:

Frittata Z Warzywami

Zapiekanka Z Jajek

Kolorowa Jajecznica Na Smalcu

Pasta Z Jajek I Twarogu – Pyszna Klasyka

Lekkie Jak Chmurka Chlebki Jajeczne

Jajka Zapiekane W Kokilkach