Pierogi drożdżowe z serem i pieczarkami pieczone w piekarniku to pyszna przekąska, która smakuje każdemu. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu.
Składniki na pierogi drożdżowe z serem i pieczarkami (20 sztuk):
Ciasto:
-
- 1,5 szklanki mąki pszennej (200 g)
-
- 0,5 szklanki mleka (120 ml)
-
- jajko
-
- 25 g świeżych drożdży
-
- szczypta soli
-
- pół łyżeczki cukru
Farsz:
-
- 150 g sera żółtego
-
- 400 g pieczarek
-
- sól, pieprz
Ponadto: jajko do posmarowania pierogów
Przygotowanie
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę mąki, cukier i 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Do przesianej mąki dodajemy sól, jajko, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż odparuje z nich nadmiar płynu. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy pieczarki będą zimne, przyprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy starty ser żółty i mieszamy.
Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła. Na koła nakładamy po łyżce farszu i dokładnie sklejamy brzegi pieroga (ja dociskam je ząbkami widelca). Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 20 minuty, aby trochę podrosły. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy około 25 minut z funkcją termoobiegu.
Zobacz inne przepisy na wytrawne drożdżowe przekąski:
Paszteciki Z Kapustą I Grzybami
Pierogi Z Pieca Ze Szpinakiem I Ricottą
Calzoncini Z Salsą Pomidorową
Meksykańskie Pierożki Drożdżowe
Pszenno-Żytnie Pizzerinki Z Pieczarkami
Drożdżowe Kieszonki Z Salami I Serem
Ciasto strasznie się klei nie da się ulepić pierogów.
Może coś w proporcjach było pomylone. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, należy podsypać je mąką.