Pasta jajeczna z pomidorem i serem żółtym, jest prosta i błyskawiczna do zrobienia, a smakuje pysznie. Jest wyśmienitym smarowidłem na kanapki. Z własnoręcznie upieczonym chlebem smakuje rewelacyjnie. Pastę można przygotować dzień wcześniej, a rano tylko posmarować nią chleb, ewentualnie dodać na wierzch jeszcze jakieś dodatki, np. kiszonego ogórka czy paprykę i śniadanie mamy gotowe. Jest to bardzo dobry pomysł na szybki posiłek, kiedy rano nie mamy czasu na [przygotowanie czegokolwiek.
Składniki na pastę jajeczną z pomidorem:
-
- 4 jajka
-
- 100 g sera żółtego
-
- pomidor
-
- mały pęczek szczypiorku
-
- łyżka majonezu
-
- łyżka jogurtu greckiego
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pomidora nacinamy u góry na krzyż i zanurzamy we wrzątku. Trzymamy go we wrzątku około 2 minuty, następnie obieramy ze skórki, która powinna teraz łatwo odchodzić. Pomidora kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, szczypiorek siekamy. Jajka, pomidora, ser żółty, szczypiorek, majonez i jogurt przekładamy do jednej miski. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
Zobacz inne przepisy na szybkie pasty do pieczywa:
Pasta twarogowa do pieczywa
Szybka pasta z tuńczyka i serka wiejskiego
Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Fit pasta jajeczna (bez majonezu)
Pasta z ryby w pomidorach
Zostaw odpowiedź