Zupa meksykańska z mięsem mielonym, pieczoną papryką i fasolą czerwoną jest przepyszna – aromatyczna, mocno pomidorowa, gęsta i sycąca. Świetnie rozgrzewa, dlatego jest idealna na ponure i chłodne jesienne dni. Jest bardzo prosta i szybko się ją robi. Można ją przygotować w wersji na ostro: wtedy dodajemy więcej ostrej papryki, albo łagodnej jeśli nie lubimy ostrych smaków – papryki dodajemy wtedy tylko odrobinę. Zupa jest idealnym daniem na szybki obiad, a także na imprezę. Można ją przygotować dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać, lub zapiec w piekarniku w kokilkach z serem żółtym.
Składniki na zupę meksykańską:
- 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowe, ale może być również wołowe lub mieszane)
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- spora cebula
- 700 g passaty pomidorowej lub domowego przecieru
- 2 ząbki czosnku
- dwie papryki (dałam czerwoną i żółtą)
- szklanka bulionu
- garść sera żółtego do posypania (opcjonalnie)
- pieprz czarny, sól, papryka ostra, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
- natka pietruszki
Przygotowanie
Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i kroimy je w drobną kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki smażymy na oleju wraz z mięsem mielonym.
Kiedy składniki się podsmażą, całość wrzucamy do garnka. Dodajemy paprykę, bulion i passatę pomidorową. Zupę mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy zupa zacznie wrzeć, dodajemy kukurydzę i fasolkę z 1/3 zalewy z puszki. Całość przyprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zupę można podać posypaną na wierzchu startym serem żółtym.
Zobacz inne przepisy na rozgrzewające jesienne zupy:
Prosta Zalewajka Z Ziemniakami
Zupa Ziemniaczana – Kartoflanka
Zupa Gulaszowa Z Wieprzowiną I Dużą Ilością Warzyw
Ta zupa jest naprawdę pyszna! Wszystkim zawsze smakuje. Ja dodaję jeszcze marchewkę w talarkach i przesmażam z cebulą i czosnkiem bo lubię słodsze smaki ale i bez tego to bardzo dobry przepis. Czasem jak robię ją na prędkości nie podpiekam papryki tylko kroję jak do leczo I wrzucam przed passatą. Ten przepis to świetna baza! Dziękuję!