Sałatka ziemniaczana z marynowanymi grzybami to nieco odmienna od tradycyjnej sałatka jarzynowa. Będzie świetną potrawą na wielkanocnym stole.
Nie wiem jak jest u was, ale u mnie rodzina nie wyobraża sobie świąt i innych uroczystych okazji bez sałatki jarzynowej, a ja żeby nie popaść w rutynę staram się ją przygotowywać w różnych wersjach. Tym razem padło na dodatek grzybów marynowanych, które zostały mi jeszcze z poprzedniego roku. Wszystkim bardzo smakowało. Polecam!
Składniki na sałatkę ziemniaczaną z marynowanymi grzybami:
- 5 średnich ziemniaków
- spora marchew
- korzeń pietruszki
- 4 jajka
- puszka groszku konserwowego
- około 150 g grzybów leśnych marynowanych w occie (ewentualnie mogą być pieczarki)
- 2 średnie cebule czerwone
- 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską)
- 4 kopiaste łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki, marchew i pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i również kroimy w kostkę. Groszek i grzyby odsączamy z zalewy. Grzyby kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy musztardę, majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Zostaw odpowiedź