Racuchy drożdżowe jak pączki są łatwe do zrobienia, do ich smażenia nie trzeba zużyć litra oleju, jak w przypadku tradycyjnych pączków, a smakują bardzo podobnie. Racuszki wychodzą mięciutkie i puszyste. Nie są zbyt słodkie, dlatego świetnie smakują posmarowane domową konfiturą. Kiedy nie uda nam się zjeść wszystkich naraz, na drugi dzień podgrzewam je przez minutę w mikrofalówce i smakują jak świeże. Jeśli chcecie przygotować jakieś słodkości na Tłusty Czwartek, a nie macie cierpliwości do pączków, ten przepis sprawdzi się doskonale.
Składniki na racuchy drożdżowe jak pączki (około 15 sztuk):
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka wódki lub spirytusu
- olejek waniliowy (opcjonalnie)
Przygotowanie
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiewamy przez sito. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, olejek waniliowy, wódkę, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą robota kuchennego. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 1,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Ciasto drożdżowe nakładamy na patelnię łyżką namoczoną wcześniej w oleju i formujemy płaskie placki. Smażymy je na niewielkim ogniu przez około 10 minut z jednej strony, następnie przewracamy na drugą i smażymy jeszcze 5 minut. Racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.














racuchy wyglądają przepysznie, koniecznie muszę takie zrobić 🙂
Ja na każdy placuszek wciskam plasterek jabłka, pyszne są. Usmażone posypuję pudrem:)
Smażyć 10 minut z jednej strony ? Kurczę to chyba na małym ogniu
Tak, na małym, jak jest w przepisie napisane.
Wyszły przepyszne. Przepis troszkę zmodyfikowalam. Zaczyn zrobiłam ze świeżym mlekiem, natomiast ze względu na nadwyżkę do ciasta dałam 300 ml zsiadłego mleka. Po wyrośnięciu dodałam starkowane jabłuszka. Smazylam na minimalnej ilości oleju. Przesmaczne. Dziękuję za przepis.