Najprostsza sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i cebulą pochodzi z kuchni niemieckiej. Świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, dlatego będzie idealnym dodatkiem do grilla. Robi się ją błyskawicznie i jest tania w przygotowaniu, gdyż wymaga tylko kilku podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu. Latem wzbogacam ją o spore garście pachnącego szczypiorku i koperku, co daje jej niesamowity smak i aromat.
Składniki na najprostszą sałatkę ziemniaczaną:
- około 800 g ziemniaków (najlepiej smakują młode, ale stare też będą dobre)
- 3 spore ogórki kiszone
- cebula czerwona
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Odcedzamy je i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, duże w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i śmietanę. Całość mieszamy dokładnie i przyprawiamy do smaku. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Bardzo lubię tą sałatkę czasami zamiast majonezu daję tylko oliwę z oliwek i też jest pycha 🙂
Pyszna