Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska

Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska
Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska

Tortilla po meksykańsku z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym to smaczna przekąska na ciepło dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. Danie robi się dość szybko i nie wymaga wiele pracy. Będzie świetną potrawą na imprezie ze znajomymi, ale sprawdzi się też jako lunch do pracy, gdyż łatwo można ją podgrzać w mikrofalówce.

Składniki na tortillę po meksykańsku (6 porcji):

  • 6 placków do tortilli
  • 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • papryka czerwona
  • 2 ostre papryczki chili lub pepperoni (lub ostra przyprawa chili w proszku) – jeśli nie lubicie ostrych smaków, można pominąć
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, oregano, kolendra

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy mięso mielone i całość smażymy jakieś 8-10 minut. W tym czasie papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub paseczki. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Do podsmażonego mięsa dodajemy papryki i wlewamy passatę pomidorową. Całość dusimy na wolnym ogniu przez jakieś 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, cukier, przyprawy i zioła. Mieszamy dokładnie. Gorący farsz nakładamy na tortille, które następnie zwijamy w rulony. Można podawać od razu lub przed podaniem zapiec tortille w piekarniku posypane serem żółtym.

Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska
Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska

Zobacz inne przepisy na dania inspirowane kuchnią meksykańską:

Krokiety Po Meksykańsku Z Mięsem Mielonym

Zupa Meksykańska Z Mięsem Mielonym

Zapiekane Krokiety Po Meksykańsku Z Tortilli

Papryka Z Farszem Meksykańskim

Chili Con Carne – Prosty I Szybki Przepis

Tacos Śniadaniowe