Tortilla po meksykańsku z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym to smaczna przekąska na ciepło dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. Danie robi się dość szybko i nie wymaga wiele pracy. Będzie świetną potrawą na imprezie ze znajomymi, ale sprawdzi się też jako lunch do pracy, gdyż łatwo można ją podgrzać w mikrofalówce.
Składniki na tortillę po meksykańsku (6 porcji):
- 6 placków do tortilli
- 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml passaty pomidorowej
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- papryka czerwona
- 2 ostre papryczki chili lub pepperoni (lub ostra przyprawa chili w proszku) – jeśli nie lubicie ostrych smaków, można pominąć
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz, oregano, kolendra
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy mięso mielone i całość smażymy jakieś 8-10 minut. W tym czasie papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub paseczki. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Do podsmażonego mięsa dodajemy papryki i wlewamy passatę pomidorową. Całość dusimy na wolnym ogniu przez jakieś 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, cukier, przyprawy i zioła. Mieszamy dokładnie. Gorący farsz nakładamy na tortille, które następnie zwijamy w rulony. Można podawać od razu lub przed podaniem zapiec tortille w piekarniku posypane serem żółtym.
Super przepis 🙂 właśnie zrobiłam z lawaszem bo akurat tortilli nie miałam. Wyszło pyszne 😁