Ciasto Wyborowy Kasztanek to pyszny wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję: zarówno jako deser do kawy, jak i na rodzinnych uroczystościach. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremu z dodatkiem popularnych cukierków i bitej śmietany na wierzchu. Nie jest trudne do przygotowania, ale za to smaczne i efektowne.
Składniki na ciasto Wyborowy Kasztanek:
Biszkopt:
- 5 jajek rozmiar L
- 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
- 1 łyżka kakao
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru (3/4 szklanki)
- łyżka oleju
-
płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, jeśli macie pewność, że jajka są dobrze ubite)
Krem kasztankowy:
- 350 g cukierków kasztanki
- 250 g mascarpone
- 350 ml śmietany 30%
- pół opakowania galaretki brzoskwiniowej
Bita śmietana:
- 350 ml śmietany 30%
- pół opakowania galaretki brzoskwiniowej
Dodatkowo:
- 4 cukierki kasztanki na wierzch do posypania
- słoiczek dżemu porzeczkowego
- pół cytryny do ponczu
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Cukierki na krem mielimy w misie blendera na gładką masę. Ewentualnie można je zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekładamy je do miski i miksujemy robotem kuchennym razem z mascarpone.
Całą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 250 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę (zarówno tą do kremu jak i na bitą śmietanę) prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ubitą śmietanę dzielimy na pół.
Połowę śmietany dodajemy do miski z mascarpone i cukierkami. Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników.
Spodnią część biszkopta smarujemy połową dżemu porzeczkowego i wykładamy na niego krem kasztankowy. Nakrywamy go drugim blatem biszkopta również od spodu wysmarowanym dżemem. Na wierzchu rozsmarowujemy drugą połowę bitej śmietany i posypujemy startymi na tarce o drobnych oczkach kasztankami. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem i bita śmietana zesztywniały.
Zostaw odpowiedź