Ciasto Grób to przyciągający wzrok wypiek składający się z murzynka, masy z soku typu Kubuś i polewy czekoladowej. Dekoracje uformowane na kształt nagrobków, które układamy na wierzchu sprawiają, że wygląda upiornie i koszmarnie. Jeśli lubicie zabawy halloweenowe to taki deser z pewnością przypadnie do gustu wszystkim uczestnikom imprezy.
Składniki na Ciasto Grób:
Murzynek:
- 2 szklanki mąki (260 g)
- szklanka cukru (200 g)
- 1/2 szklanki wody (szklanka ma 220 ml)
- 4 łyżki czarnego kakao
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa pomarańczowa z galaretką:
- 1 l soku typu Kubuś w kolorze pomarańczowym np. marchewka-jabłko-truskawka
- 1,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej (po około 70 g)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 40 g każdy)
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 5 łyżek mleka
Dodatkowo:
kilka ciasteczek oreo, kilka wafelków kakaowych lub herbatników, biały pisak spożywczy
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania murzynka. Masło, cukier, wodę i kakao przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Masę odstawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka. Całość miksujemy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzamy. Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 35 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie przekrawamy na dwa równe blaty.
Przygotowujemy masę pomarańczową. 800 ml soku zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się soku. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Do gorącego budyniu (po zdjęciu z palnika) wsypujemy galaretki brzoskwiniowe w proszku i dobrze mieszamy, aby się rozpuściły. Masę od razu wylewamy na spodni blat murzynka i nakrywamy drugim blatem. Całość odstawiamy do wystudzenia.
Dekoracja
Czekoladę łamiemy na kostki i podgrzewamy razem z mlekiem w rondelku do rozpuszczenia. Ciasto można pozostawić w całości lub od razu pokroić na prostokątne porcje (jak na zdjęciu). Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta. Na herbatnikach lub wafelkach pisakiem wykonujemy napisy R. I. P. i inne. Przy pomocy noża wykonujemy w cieście niewielkie nacięcia i umieszczamy w nich ciasteczka – groby. Ciasteczka oreo oddzielamy od kremu i same ciasteczka kruszymy na małe kawałki. Usypujemy z nich kopczyki pod płytami nagrobnymi z ciasteczek.
Zobacz inne przepisy na murzynka:
Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu
Jogurtowy murzynek z malinami
Murzynek przełożony bitą śmietaną
Dwukolorowy murzynek z masą jogurtową
Zostaw odpowiedź