Drożdżowe bułeczki z lukrem i nadzieniem budyniowym z owocami to prawdziwie niebiański przysmak, który można zjeść na śniadanie, deser do popołudniowej kawy czy wziąć ze sobą do pracy lub szkoły. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a budyń, kwaśne wiśnie i słodki lukier tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Takim bułeczkom nie można się oprzeć!
Składniki na drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami (około 12 sztuk):
- 320 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 2,5 szklanki)
- 1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
- 125 ml mleka (0.5 szklanki)
- 100 g masła
- 80 g cukru (niecałe pół szklanki)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 opakowanie (60 g) budyniu wiśniowego z cukrem (może też być inny smak np. waniliowy)
- 350 ml mleka
- żółtko jajka
- 450 g wiśni (albo innych owoców świeżych lub mrożonych) + łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier:
- 5 łyżek soku z cytryny
- szklanka cukru pudru
Dodatkowo: białko jajka do posmarowania
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Przesianą mąkę przekładamy do miski, dodajemy sól, suche drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko (ale nie gorące) i masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Nadzienie
W tym czasie przygotowujemy budyń. 200 ml mleka podgrzewamy na średnim palniku. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i żółtko. Kiedy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aż stanie się gęsty. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wiśnie drylujemy i oprószamy mąką ziemniaczaną.
Przygotowanie bułeczek
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat posypany mąką i jeszcze raz wyrabiamy, podsypując taką ilością mąki, aby gładko odchodziło od dłoni. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich znowu na dwie, a następnie z każdego kawałka formujemy po trzy kulki, tak aby powstało ich łącznie 12.
Każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki placek, na jej środku rozsmarowujemy łyżkę budyniu i nakładamy łyżkę wiśni lub innych owoców. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy nieco owalną bułeczkę. Układamy je zlepieniem do dołu w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem.
Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół przez około 30 minut, aż lekko zbrązowieją. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Lukier
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy jeszcze odrobinę wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Lukier rozsmarowujemy za pomocą pędzelka na bułeczkach.
Zobacz inne przepisy na ciasto drożdżowe na słodko:
Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa
Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis
Racuchy drożdżowe jak pączki
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Zostaw odpowiedź