Ciasto Pstrokatek to pyszny i kolorowy domowy wypiek, który można zaserwować na niedzielę czy na przyjazd gości. Składa się z mięciutkiego i puszystego ciasta jogurtowego z borówkami, aksamitnego kremu budyniowego i galaretki. Całość świetnie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej, wręcz rozpływa się w ustach. Zasmakuje zarówno małym, jak i dużym łasochom.
Składniki na Ciasto Pstrokatek (blaszka o wym. 25×30 cm):
Ciasto Jogurtowe:
-
- 360 g mąki pszennej typ 500 (około 2 i 2/3 szklanki)
-
- 4 jajka rozmiar L
-
- 180 g cukru (3/4 szklanki)
-
- 70 ml oleju rzepakowego
-
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego (może też być grecki)
-
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
- płaska łyżeczka sody
- 250 g borówek
Krem budyniowy:
- 1 l mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła
- ulubiony ekstrakt zapachowy (dałam pomarańczowy)
Galaretka:
- opakowanie galaretki truskawkowej
- 0,5 l wody
Jak przygotować Ciasto Pstrokatek? Opis krok po kroku
Najpierw przygotuj budyń, gdyż trzeba kilku godzin, aby przestygł całkowicie. Do średniego garnka wlej około 800 ml mleka, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Kiedy mleko będzie się podgrzewać, do pozostałej jego części dodaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj do rozpuszczenia się składników. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej powoli mleko z budyniem, cały czas mieszając np. za pomocą rózgi kuchennej, aż budyń zgęstnieje. Budyń nakryj ściśle folią aluminiową, aby na powierzchni nie powstał kożuch i odstaw do wystudzenia.
Teraz można upiec ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jogurt i jajka wyjmij z lodówki kilka godzin przed pieczeniem. Jajka wbij do miski i ubijaj za pomocą robota kuchennego na wysokich obrotach na jasną i puszystą masę. Zajmie to kilka minut, gdyż jajka powinny być dobrze ubite. Pod koniec ubijania wsyp cukier. Następnie, cały czas miksując na mniejszych obrotach, wlewaj powoli olej, a po nim dodawaj po łyżce jogurtu. Na koniec wsyp suche produkty, czyli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksuj, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj łyżką, aby wszędzie była równej wysokości warstwa. Na cieście ułóż borówki, lekko je dociskając, równomiernie na całej powierzchni.
Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 40 minut w trybie góra-dół. Następnie wyjmij je z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło ubijaj robotem kuchennym przez chwilę, następnie, cały czas miksując, dodawaj po łyżce całkowicie zimnego budyniu. Tak powstały krem wyłóż na wystudzonym cieście i wyrównaj. Na wierzch wylej ostrożnie tężejącą galaretkę. Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zostaw odpowiedź