Grzyby w pomidorach – sałatka grzybowa do słoików

Grzyby w pomidorach - sałatka grzybowa do słoików
Grzyby w pomidorach - sałatka grzybowa do słoików

Grzyby w pomidorach to przepyszna sałatka z grzybów leśnych, cebuli i pieczonej papryki w sosie pomidorowym. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, makaronu, kaszy czy klusek.

Można ją podawać na zimno, ale również sprawdzi się na ciepło. Można np. podsmażyć pierś z kurczaka, dodać do niego grzyby w pomidorach, chwilę podgrzać i wymieszać z ugotowanym makaronem. Pyszny obiad gotowy!

Składniki na sałatkę grzybową do słoików (około 6 słoików po 0,75 l):

  • 1 kg grzybów leśnych (np. podgrzybki czy prawdziwki)
  • 3 papryki czerwone (około 700 g)
  • 4 duże cebule (około 700 g)
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • pół szklanki oleju (120 ml)
  • 5 łyżek cukru
  • 7 łyżek octu spirytusowego
  • 1,5 łyżka soli
  • pieprz czarny i ostra papryka w proszku (do smaku, jeśli wolicie grzyby na ostro, nie żałujcie tych przypraw)

 

Jak przygotować grzyby w pomidorach? Opis krok po kroku

Grzyby leśne dokładnie wyczyść wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym i oskrobując trzonki nożem. Grzyby mogą być różnej wielkości, nie tylko te najmniejsze i twarde. Pokrój je na niezbyt małe kawałki. Grzyby opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na niewielkim ogniu przez około 5 minut od momentu, kiedy zaczną wrzeć. Grzyby odcedź.

Paprykę przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Skrop lekko oliwą lub olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piecz przez około 25 minut, aż skórka zacznie się robić czarna. Papryki odstaw do wystudzenia. Kiedy będą chłodne zdejmij im skórkę i pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli.

Cebulę, papryki i odcedzone grzyby przełóż do garnka. Dodaj przecier pomidorowy, olej, cukier, ocet, sól, pieprz i ostrą paprykę. Całość duś przez około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gorącą sałatkę grzybową przełóż do do wyparzonych słoików, do około 2/3 wysokości. Ranty słoików wytrzyj do sucha i zakręć pokrywki.

Pasteryzacja

Słoiki z gorącą sałatką grzybową przełóż na blaszkę, tak by się nie stykały i włóż do piekarnika nagrzanego do 120 C. Pasteryzuj je przez 25 minut w trybie góra-dół. Po tym czasie piekarnik wyłącz, słoiki wyjmij i odwróć do góry dnem na około 12 godzin.

Grzyby w pomidorach - sałatka grzybowa do słoików
Grzyby w pomidorach – sałatka grzybowa do słoików

 

Zobacz inne przepisy na dania z grzybów leśnych:

Szybka zupa grzybowa z mrożonych grzybów – prosty przepis na jesienną zupę

Grzyby marynowane – najlepszy przepis na grzyby w occie

Gulasz leśniczego – najlepszy przepis na gulasz wieprzowy

Tarta ze świeżymi grzybami

Sos grzybowy z makaronem i kurczakiem – szybki jesienny obiad