Kotlety z dodatkiem ryżu to pyszny i prosty sposób na soczyste i mięciutkie mielone, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Dodatek ryżu sprawia, że mięso nabiera lekkości i nie jest takie zbite. Jeśli więc masz problem z twardymi mielonymi, to z pewnością przepis dla ciebie!
Przepis znalazłam na stronie Halinka gotuje i tylko nieco zmodyfikowałam.
Z czym podać kotlety mielone z dodatkiem ryżu?
Kotlety są bardzo uniwersalne i można je podać z ulubionymi dodatkami, aby stworzyć pyszną kompozycję na obiad. Świetnie sprawdzą się np. z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i surówką ze świeżych warzyw lub ćwikłą z buraczków.
Składniki na kotlety z dodatkiem ryżu (około 6 sztuk):
- 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka)
- 200 g ryżu białego
- jajko rozmiar L
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- bułka tarta do obtoczenia
- papryka ostra i wędzona, suszony czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Ryż ugotuj wg instrukcji producenta, a nawet możesz go nieco rozgotować, aby był klejący. Odstaw do wystudzenia.
Chłodny ryż przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę, ketchup i przyprawy. Do miski wbij jajko. Całość wyrób ręką na jednolitą, klejącą się do dłoni masę.
Z masy uformuj nieco podłużne kotleciki wielkości około 2/3 dłoni. Każdy obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i ułóż kotlety. Smaż z jednej strony przez około 7-8 minut na niezbyt dużym ogniu. Następnie przełóż je na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut, aż skórka nabierze brązowego koloru. Po usmażeniu, odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zobacz inne przepisy na kotlety z mięsa mielonego:
Zrazy z mięsa mielonego w sosie – pyszne danie na obiad
Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis
Frykadelki wieprzowe z cukinią w sosie musztardowym
Hreczanyki – podkarpackie kotlety z mięsa i kaszy gryczanej
Kotlety folwarczne – zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami
Zostaw odpowiedź