Dżemowiec to bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto czekoladowe, które uda się każdemu. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać łyżką i upiec w piekarniku. Ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne. Będzie w sam raz do popołudniowej kawy.
Dodatkowo, można eksperymentować z różnymi smakami dżemu, aby nadać ciastu unikalnego charakteru. Świetnie smakuje zarówno samo, jak i z dodatkiem bitej śmietany, owoców czy polewy czekoladowej. To idealna opcja na szybki, domowy wypiek, który zachwyci domowników i gości.
Składniki na Dżemowiec:
- 320 g mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą, tortowa też będzie idealna)
- 180 g cukru
- 250 ml mleka 2%
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 150 g dżemu (dałam truskawkowy)
- 3 jajka rozmiar L
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub około 50 ml mleka
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, więc jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Do miski wsyp suche składniki, czyli mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszaj łyżką. Następnie dodaj mokre składniki: wbij jajka, wlej mleko i olej, dodaj dżem. Całość wymieszaj łyżką do połączenia się składników.
Masę wylej na blaszkę (moja to keksówka 32×14 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż ją na środkowy poziom nagrzanego do 180 C piekarnika. Piecz w trybie góra-dół przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj polewę. Do rondelka włóż podzieloną na kostki czekoladę, kakao i wlej mleko lub jogurt. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając, do rozpuszczenia się czekolady i powstania jednolitej masy. Polewę wylej na wierzch wystudzonego ciasta i rozsmaruj łyżką po całej powierzchni.
Zobacz inne przepisy na proste i szybkie ciasta:
Ciasto czekoladowe z malinami – takie proste, a jakie pyszne!
Babka „Słoneczko” z kajmakiem – puszyste, dwukolorowe ciacho
Ciasto Amerykaniec z jabłkami – prosty i sprawdzony przepis
Szybkie ciasto cytrynowe – mięciutkie, wilgotne i puszyste
Szybkie ciasto z dżemem i kruszonką – prosty przepis, które zawsze się udaje
Zostaw odpowiedź