Makaron tagliatelle z kurczakiem i warzywami to pyszne, szybkie i proste do zrobienia danie obiadowe. Bardzo lubię takie połączenia: makaron, podsmażona pierś z kurczaka i warzywa, a wszystko wymieszane z odrobiną sosu śmietanowego i ziołami. Potrawa jest sycąca, ale nie można się powstrzymać przez zjedzeniem całej porcji. Wszystkie smaki świetnie ze sobą współgrają i nawet osoby nie przepadające np. za brokułem będą takim daniem zachwycone.
Składniki na makaron tagliatelle z kurczakiem i warzywami (3 porcje):
- 250 g makaronu tagliatelle (może też być inny ulubiony: penne, świderki czy spaghetti)
- filet z kurczaka (około 300 g)
- niewielkiej wielkości por
- 200 g pieczarek
- papryka czerwona
- brokuł
- 150 ml śmietany 30%
- zioła prowansalskie, oregano, bazylia, ostra papryka, sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente na parze lub w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy papryką, solą i pieprzem. Pora i paprykę kroimy w plasterki.
Pieczarki oczyszczamy i również kroimy w plasterki. Podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżeczką oleju na złoty kolor. Usmażone pieczarki odstawiamy. Na tą samą patelnię dolewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim kurczaka. Po chwili dodajemy pora i paprykę. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, wlewamy śmietanę, dodajemy brokuła, pieczarki, zioła i przyprawy. Całość dusimy 7-10 minut. Na koniec na patelnię przekładamy makaron i mieszamy z kurczakiem i warzywami.
Zobacz przepisy na inne dania z makaronem tagliatelle:
Makaron z kurczakiem i serkiem Philadelphia
Makaron tagliatelle z kurczakiem w serowym sosie
Tagliatelle z bobem – przepis na szybki obiad
Tagliatelle z boczkiem i groszkiem w sosie śmietanowym
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-koperkowym
Zostaw odpowiedź