Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i papryką to szybki do zrobienia, smaczny i kolorowy dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ryb czy burgerów. Robi się ją bardzo szybko i nie wymaga wielu składników. Taką surówkę można przygotowywać przez cały rok, gdyż składniki są zawsze dostępne. Zamiast majonezu można dodać jogurt, będzie wtedy również niskokaloryczna.
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z marchewką i papryką:
- mała główka kapusty pekińskiej
- cebula czerwona
- średniej wielkości marchew
- papryka czerwona
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i zasypujemy pół łyżeczki soli. Kapustę z solą ugniatamy przez chwilę ręką i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie paprykę kroimy w kostkę cebulę w piórka, marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do miski z kapustą dodajemy resztę warzyw, majonez i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy dokładnie. Surówkę można podawać od razu. W lodówce przechowujemy do około 3 dni.
Zobacz inne przepisy na surówki do obiadu:
Surówka z kapusty pekińskiej inna niż wszystkie
Dwutygodniowa surówka z ogórków na szybko – bardzo prosty przepis
Kolorowa surówka z kiszonej kapusty – smaczna i zdrowa
Najlepsza surówka coleslaw – jak z KFC
Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka)
Zostaw odpowiedź