Ryba po japońsku czyli panierowane i smażone filety rybne w słodko-kwaśnej zalewie pomidorowej z warzywami to pyszne danie, które można podać jako przekąskę na świątecznym czy imprezowym stole. Potrawa jest pyszna i wyrazista w smaku. Można ją przygotować nawet 2-3 dni przed podaniem, im dłużej stoi, tym nabiera więcej smaku.
Składniki na rybę po japońsku:
- 1 kg filetów rybnych np. z mintaja
- 3-4 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
Zalewa z warzywami:
- 2 cebule
- około 250 g papryki konserwowej
- 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 2 szklanki wody
- szklanka passaty pomidorowej
- pół szklanki oleju
- 6 łyżek octu ryżowego (może też być 5 łyżek spirytusowego)
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek pikantnego ketchupu
- łyżeczka soli
Przygotowanie
Rybę oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebule kroimy w piórka, ogórki i paprykę w paski. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy przez kilka minut cebulę, tak aby zmiękła, ale jeszcze nie nabrała złotego koloru. Następnie dodajemy ogórki i paprykę. Smażymy jeszcze 2 minuty.
Wodę mieszamy z passatą, olejem, ketchupem, octem, cukrem i solą. Zalewę wlewamy na patelnię z warzywami i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia.
W dużej misce układamy warstwami: ryba i zalewa z warzywami, aż do wykończenia składników. Całość odkładamy do lodówki na 24 godziny.
Zobacz inne przepisy na rybę w zalewie:
Ryba po azjatycku z warzywami w zalewie słodko-kwaśnej
Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika
Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie
Ryba w zalewie pomidorowej
Śledzie z natką pietruszki – przepis babci Danusi
Zostaw odpowiedź