Ciasto Nocny Motyl – pyszne połączenie malin i czekolady

Ciasto Nocny Motyl – pyszne połączenie malin i czekolady
Ciasto Nocny Motyl – pyszne połączenie malin i czekolady

Ciasto Nocny Motyl to bardzo smaczny, dość prosty do zrobienia wypiek, który można podać zarówno na szczególne okazje, jak i do popołudniowej kawy. Jego elegancki wygląd sprawia, że jest idealnym deserem na przyjęcia, urodziny czy rodzinne spotkania. Może być także wspaniałym pomysłem na romantyczną kolację. Jednocześnie jest niezbyt skomplikowane, więc można się nim cieszyć również w leniwe niedzielne popołudnie. Połączenie wilgotnego i puszystego ciasta z lekką malinową pianką i czekoladową polewą tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości.

 

Składniki na ciasto Nocny Motyl:

Ciasto czekoladowe:

  • 320 g mąki pszennej np. pełnoziarnistej lub tortowej
  • 180 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 150 g dżemu np. truskawkowego
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1,5 łyżki kakao
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Malinowa pianka:

  • 200 ml wody
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 300 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 200 g malin (mogą być mrożone)

 

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 50 ml mleka
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania

 

Przygotowanie

Ciasto czekoladowe

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsyp suche składniki, czyli mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszaj łyżką. Następnie dodaj mokre składniki: wbij jajka, wlej mleko i olej, dodaj dżem. Całość wymieszaj łyżką do połączenia się składników.

Masę wylej na blaszkę (około 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż ją na środkowy poziom nagrzanego do 180 C piekarnika. Pieczemy w trybie góra-dół przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Zimne przekrój na dwa równe blaty.

Pianka

Galaretki cytrynowe rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale jeszcze płynna, ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż powstanie biała pianka. Nie przerywając miksowania do pianki dodaj jogurt grecki. Ubijaj jeszcze chwilę, dodaj maliny i miksuj jeszcze przez kilka sekund.

Polewa

W rondelku rozpuść czekoladę z kakao i mlekiem. Całość podgrzewaj, aż powstanie jednolita masa.

Złożenie ciasta

Na spodni blat ciasta wyłóż piankę malinową, wyrównaj i nakryj drugim blatem. Na wierzch rozsmaruj polewę czekoladową. Posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.

Ciasto Nocny Motyl – pyszne połączenie malin i czekolady
Ciasto Nocny Motyl – pyszne połączenie malin i czekolady

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z malinami:

Ciasto Malinowa Zatoka – uzależnia od pierwszego kęsa

Fale Dunaju z malinami – sprawdzony przepis na pyszne ciasto

Ciasto czekoladowe z malinami – takie proste, a jakie pyszne!

Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i owocami – zawsze się udaje

Ciasto Słodki Poranek – lekkie i puszyste jak chmurka